Ergonomija na delovnem mestu

Stoli za industrijska in tehnična okolja

Določena delovna okolja v industriji, medicini, raziskovalni dejavnosti in trgovini imajo pri oblikovanju in opremljanju delovnega prostora posebne zahteve, ki so povezane z varnostjo, izborom materialov in trpežnostjo pohištva na delovnem mestu. To velja tudi za izbor delovnih stolov za industrijska in tehnična okolja, ki morajo zadostiti različnim tehničnim pogojem in hkrati nuditi uporabniku vso udobnost in možnost neoviranega dela.

Galerija

Odlična ergonomija, visoka kvaliteta izdelave, dolga življenjska doba.

Stoli za poseben zahteve – za uporabo v ESD (antistatičnih) prostorih, za uporabo v »čistih« prostorih, za 24-urno delo, za stoječe – sedeče delo, za delo za blagajniškimi pulti.

Mehanizmi, ki omogočajo enostavno in hitro nastavitev različnih funkcij glede na naravo dela ter višino in težo uporabnika, ali avtomatsko prilagajanje teži uporabnika, idealno, kadar se na stolu izmenjuje več uporabnikov.

Različne variante modelov stola – s posebej oblikovanim hrbtnim naslonom, ki omogoča optimalno in neovirano premikanje rok in ramenskega obroča, s hrbtnim naslonom ali brez hrbtnega naslona, stol standardne višine ali povišan stol z obročem za noge, z ali brez opiral za roke, v oblazinjeni, delno oblazinjeni ali neoblazinjeni izvedbi.

Stabilno podnožje iz umetne mase, ojačane s steklenimi vlakni, litega aluminija ali jekla v različnih izvedbah.

Pri nekaterih modelih stolov možnost enostavne zamenjave oblazinjenega dela sedeža in naslona.

Uporaba različnih materialov, ki so trpežni, ki dihajo, so negorljivi in ne drsijo.

Prevodni materiali, ki preprečujejo nastanek elektrostatičnega naboja.

Pralne površine, odporne na različne obremenitve in praske.

Različni certifikati za kakovost, varnost pri delu in ergonomijo ter certificirani materiali, ki omogočajo ustrezno razgradnjo in predelavo brez onesnaževanja okolja.

V podjetju Interteam nudimo industrijske stole vrhunskega proizvajalca delovnih stolov Dauphin, ki ponuja širok nabor ergonomskih stolov, oblikovanih za različna delovna okolja in specifične zahteve:

  • stoli za proizvodne hale in delavnice,
  • stoli za uporabo v »čistih« prostorih,
  • stoli za uporabo v ESD (antistatičnih) prostorih,
  • stoli za izmenično stoječe – sedeče delo,
  • stoli za 24-urno delo,
  • stoli za uporabo za blagajniškimi pulti trgovin.

Stoli za uporabo v proizvodnih halah in delavnicah

Številna delovna mesta v industriji zahtevajo spreminjajočo se držo telesa pri opravljanju dela, zato mora biti delovni stol oblikovan tako, da se fleksibilno in dinamično odziva na neprestane spremembe drže telesa, pri tem pa mora delavcu omogočati zdravo sedenje in podporo v različnih delovnih položajih ter mu hkrati zagotavljati vso svobodo pri gibanju rok in ramenskega obroča.

  • Višina sedeža se mora prilagajati tako velikosti uporabnika, kot višini delovne mize ali delovnega stroja.
  • Stabilnost stola je pri delu v proizvodni hali ali delavnici izredno pomembna, še posebej takrat, ko uporabnik nenadoma obremeni sprednji del stola z vso težo oz. silo.
  • Delovni stol mora biti narejen iz nevnetljivega in trpežnega materiala, odpornega na iskrenje, maščobo in umazanijo, ki omogoča enostavno nego in čiščenje stola.

Stoli za uporabo v »ESD« (antistatičnih) prostorih

V delovnih okoljih, v katerih elektrostatični naboj predstavlja visoko tveganje, kot npr. v industriji elektronike in elektronskih komponent morajo delovni stoli poleg ergonomije izpolnjevati tudi posebne zahteve. Ker lahko premikanje uporabnika na klasičnem delovnem stolu povzroči elektrostatični naboj, morajo biti stoli v takem delovnem okolju prevodni.

Posebni »ESD« delovni stoli proizvajalca Dauphin so izdelani iz materialov in komponent, ki odvajajo odvečno energijo in zagotavljajo razpršitev elektrostatičnih nabojev. Tkanine za oblazinjenje s fino mrežo kovinskih ali karbonskih vlaken ter antistatična narava vgrajenih materialov in sestavnih komponent zmanjšujejo tendenco stola k elektrostatičnemu naboju. Prevodnost stolov je skladna s standardom DIN 61340-5-1.

Stoli za uporabo v »čistih« prostorih

Posebno pozornost pri opremljanju delovnih prostorov zahtevajo delovna okolja v elektronski in farmacevtski industriji. Emisije, tudi najmanjših delcev, morajo biti ekstremno nizke, prav tako pa je pomembno, da oprema ne povzroča elektrostatičnega naboja.

Gladke površine, zatesnjeno oblazinjenje in zaprti mehanizmi, ki preprečujejo onesnaženje z najmanjšimi delci ter prevodni materiali, ki ne povzročajo elektrostatičnega naboja so zahteve, ki jim delovni stoli proizvajalca Dauphin, oblikovani posebej za t.i. čiste prostore, v celoti zadostijo. Vsi materiali so brezprašni, odporni na obrabo in enostavni za čiščenje. Seveda pa te stole odlikuje tudi odlična ergonomija, ki pripomore k zdravemu načinu sedenja.
Stoli so primerni za čiste prostore v skladu s standardom DIN EN ISO 14644-1 in DIN 61340-5-1 (ESD).

Stoli za izmenično stoječe – sedeče delo

Na delovnih mestih, kjer narava dela zahteva pretežno stoječe delo, ali izmenično stoječe – sedeče delo je izbira ustreznega delovnega stola še toliko bolj pomembna. Naj gre za delo v kozmetičnem salonu, ali delo za tekočim trakom –  delovni stol mora uporabniku nuditi varno, udobno, zdravo in fleksibilno sedenje v različnih delovnih položajih.

Ergonomsko oblikovana sedežna površina, prilagojena posebnim zahtevam in naravi dela, možnost nagiba sedeža, ki omogoča fleksibilno držo, različne variante podnožij za stabilno sedenje, preprosta nastavitev višine stola, ki omogoča, da stol uporablja več članov delovnega tima, površine stola, ki so trpežne, pralne in odporne proti obrabi so glavne funkcionalne lastnosti delovnih stolov za stoječe – sedeče delo proizvajalca Dauphin.

Stoli za 24-urno uporabo

Pri delu, ki zahteva visoko mero koncentracije in dolgotrajno sedenje mora biti delovni stol oblikovan tako, da prepreči utrujenost uporabnika na delovnem mestu. To je še posebej pomembno v kontrolnih in nadzornih centrih, kjer ni prostora za napake, ki bi lahko povzročile nesrečo.

Delovni stol, ki omogoča dinamičen način sedenja v različnih položajih pomaga ohranjati zbranost in delovno učinkovitost, četudi delo traja čez noč. Delovna mesta, ki so zaradi izmeničnega dela zasedena 24 ur, vse dni v letu, zahtevajo uporabo stola, ki bo prenesel vse obremenitve, zato je pomembno, da so takšni stoli narejeni iz najtrpežnejših materialov.

Mehanizmi, ki omogočajo enostavno in hitro prilagoditev stola različnim uporabnikom, udoben naslon za vrat, ki pomaga zagotoviti sproščeno držo, ledvena opora, nastavljiva po višini in globini, ki razbremenjuje hrbtenico, udobno oblazinjenje, ki zagotavlja prijetno počutje med sedenjem ter po višini in globini nastavljiva opirala za roke so le nekatere izmed funkcionalnih lastnosti delovnih stolov za 24-urno delo, ki jih nudimo v podjetju Interteam.

Stoli za delo za blagajniškimi pulti

Izbira visoko kvalitetnega delovnega stola za opravljanje dela za blagajniškim pultom s tekočim trakom je bistvenega pomena. Nenehno dvigovanje in skeniranje izdelkov zahteva uporabo stola, ki bo kos konstantnemu gibanju in prenosu teže, zaradi prostorskih omejitev pa mora biti stol manjših dimenzij. Hkrati mora zadostiti vsem zahtevam ergonomije in uporabniku nuditi popolno udobje za zdravo sedenje in fleksibilno držo pri opravljanju dela.

Manjše podnožje stola, ki omogoča uporabniku lažje vstajanje ter večjo svobodo pri gibanju na majhnem prostoru, avtomatska prilagoditev globine sedeža, ki zmanjšuje pritisk na spodnji del stegen in s tem olajša dvig bremen, robustni in trpežni materiali, ki so odporni tudi na praske, so le nekatere izmed funkcionalnih lastnosti stolov za delo za blagajniškimi pulti, ki jih nudimo v podjetju Interteam.

Blagovne znamke

Celoten nabor stolov za industrijska in tehnična okolja, ki jih nudimo v podjetju Interteam si lahko ogledate na spletnih straneh proizvajalcev.

Dauphin

Povezani dokumenti

Blagovne znamke

Celoten nabor izdelkov, ki jih nudimo v podjetju Interteam si lahko ogledate na spletnih straneh proizvajalcev.