Ergonomija na delovnem mestu

Piškotki

Kaj so piškotki

Piškotki so besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta. Namen piškotkov je prepoznavanje posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu do spletnega mesta. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom spletnega brskalnika, ki ga uporablja posamezen uporabnik, kar pomeni, da lahko vsak uporabnik shranjevanje piškotkov po želji omeji ali popolnoma onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po spletnem mestu pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Nekaj glavnih razlogov za uporabo piškotkov:

  • nudijo pomoč pri zbiranju statistik o uporabnikih, njihovih navadah in obiskanosti spletnega mesta,
  • uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani),
  • pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr. spletne trgovine)
  • podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove in strukture svojega spletnega mesta, ovrednotijo posamezne vsebine, spremljajo tipično »potovanje« posameznega uporabnika skozi vsebinsko strukturo, ocenijo ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih na svojem spletnem mestu nudijo uporabnikom itd.

Upravljanje s piškotki

Nekateri uporabniki piškotkov ne želijo uporabljati, zato večina spletnih brskalnikov omogoča upravljanje s piškotki, kot ustreza posameznemu uporabniku.
Da bi si zagotovili natančnejši nadzor nad lastno zasebnostjo v nekaterih brskalnikih, lahko pravila za upravljanje s piškotki nastavite ločeno za vsako posamezno spletno mesto. Tako lahko piškotke z nepoznanih spletnih mest blokirate, omogočite pa delovanje piškotkom s spletnih mest, ki jim zaupate. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete.
Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika.
Sledenje Google Analytics lahko onemogočite tudi na naslednji povezavi.

Navodila za urejanje piškotkov preko brskalnika:

Katere piškotke vsebuje spletno mesto in čemu so namenjeni?

1. Lastni piškotki

Ime piškotkaČas shranjevanja piškotkaNamenVir
mailmunch_second_pageview1 letoStatistika ogledov spletne strani namenjene za oglaševanjeinterteam.si
 pll_language1 letoShranjevanje uporabnikove izbire jezikainterteam.si

 

2. Piškotki zunanjih spletnih mest

Ime piškotkaČas shranjevanja piškotkaNamenVir
_utma, _utmb, _utmc, _utmx, _utmxx, _utmzRazličnoStatistika ogledov spletne straniGoogle Analytics

Povezani dokumenti

Blagovne znamke

Celoten nabor izdelkov, ki jih nudimo v podjetju Interteam si lahko ogledate na spletnih straneh proizvajalcev.